dlink dir-512 , RDS şi torrente

Am cumpărat de vreo saptamână un router wireless dlink dir-615, se pare ca ultima revizie hardware H1 cu firmware versiunea 8.0.

N-am avut de ales în privinta versiunii hw şi fw, aşa a venit, probabil dacă eram în cunostinta de cauză şi puteam să aleg as fi ales o versiune mai veche pentru care este deja disponibil dd-wrt sau openwrt …

Toate bune până am încercat sa-l conectez pe RDS prin PPPoE. Nu se conecta nici cum. După cateva mesaje la support dlink, cautat sursele pentru aceasta versiune ( în speranţa că voi putea face singur debugging 🙂 ) găsesc undeva pe la emag printr-un review cum că n-ar trebui să-i dai un nume conexiunii PPPoE. Şterg imediat numele şi voila… merge!!!

A 2-a problemă a aparut atunci când prin router au încercat să treacă în acelasi timp vreo 400 de conexiuni ( evident torrent, era iso-ul FreeBSD nu altceva 😀 ) … pe la vreo 300 conexiuni deja nu mai puteam să fac nimic altceva pe net, de la 400 în sus scadea şi viteza de download pe torent foarte mult.

Cand mi-am dat seama de asta şi am limitat la 200 conexiuni viteza ajungea pe la 1.5 Mbytes/s.

Totuşi dupa cateva zile insuportabile cu doar 200 de conexiuni concurente am început să mă întreb care o fi cauza şi dacă nu se poate repara cumva. Ba se poate, problema era faptul ca era activat firewall SPI ( Stateful Packet Inspection ) .

In principiu SPI adună mai multe informaţii despre o conexiune/sesiune pentru a fi mai uşor de identificat anumite tipuri de atac, dar asta însemnă şi că amaratul de CPU al router-ului face mult mai multe decât fără şi în acelasi timp e nevoie şi de mai multa memorie.

Odată dezactivat SPI, viteza de download a sărit la vreo 3 – 4 Mbytes/s iar numarul de conexiuni poate linistit să treacă de 500 fără probleme ( probabil mergea şi mai mult dar nu mai erau seed-uri 🙂 )

O alta problema cu router-ul este server-ul DNS, daca folosesti un server DNS local ( pe calculatorul tau )
vei observa ca latenta de access la unele site-uri scade mult. Cu Linux e simplu sa ai un server DNS, pe alte sisteme nu stiu. Dar diferenta e foarte sesizabila.

Cât despre cât de dedicaţi sunt cei de la Dlink să facă disponibile sursele firmware-ului … o mare dezamagire … au ceva adresă email specială unde să le scri daca vrei să le ceri ultimile surse dar … mare mirare … nu functionează 🙁

This entry was posted in hardware and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *