Stop ACTA

Ieri, 26 Ianuarie 2012 Uniunea Europeană a semnat ACTA, un acord international cu scopul declarat de a proteja drepturile de autor, proprietatea intelectuală, de a eradica pirateria şi comercializarea produselor contrafăcute.

În realitate ACTA aduce serioase ameninţari  libertaţii de exprimare şi inovaţiei în beneficiul marilor corporaţii care au conceput aceasta întelegere.

Asociatia pentru Tehnologie şi Internet ( APTI ) prezinta mai multe detalii despre controversa ACTA .

Gasiţi acolo explicaţii atât în limba româna cat şi în Engleză cu exemple despre cum cineva ar putea deveni criminal doar prin faptul că postează o imaginie pentru care nu are dreptul de autor. Mai mult cineva ar putea fi incriminat (da, bagat la inchisoare şi pus să platească daune ireale/presupuse) şi pentru simplul fapt că pune un link spre un astfel de site.

Vedeţi şi filmele de mai jos ca să intelegeţi cum ne afecteaza pe toţi

Nu vorbim aici de piraterie şi site-uri de torente, practic orice site ar putea să fie oprit din cauza acestui tratat.

Vă daţi seama ce înseamna asta pentru libertatea de exprimare pe internet? Pentru o mulţime de blog-uri, pentru site-uri ca wikipedia, youtube, trilulilu, si altele?

APTI a pus la punct un document în care explică problemele cu acest tratat şi l-au trimis europarlamentarilor români. Se pare că unii din ei au tinut cont de acest document dar altii nu.  Puteţi vedea o lista cu cei care au fost pentru sau anti ACTA  aici.

Ce e de facut?

Nu e chiar totul pierdut. Pentru a intra în vigoare ACTA trebuie ratificat de parlamentul European şi de parlamentele fiecarei ţari membre.

în parlamentul European se va dezbate până in Iunie 2012.

Contactaţi euro parlamentarii, spuneţi-le parerea voastra despre acest tratat.

Cel mai bine ar fi să-i sunaţi dar se pare că numerele lor de telefon sunt de negasit :(.

Puteţi şi să le trimiteţi un email. Adresele europarlamentarilor români sunt mai jos:

elena.basescu@europarl.europa.eu , theodordumitru.stolojan@europarl.europa.eu , monica.macovei@europarl.europa.eu , traian.ungureanu@europarl.europa.eu , cristiandan.preda@europarl.europa.eu , traian.ungureanu@europarl.europa.eu , marian-jean.marinescu@europarl.europa.eu , iosif.matula@europarl.europa.eu , sebastianvalentin.bodu@europarl.europa.eu , petru.luhan@europarl.europa.eu , rares-lucian.niculescu@europarl.europa.eu , oana.antonescu@europarl.europa.eu , adrian.severin@europarl.europa.eu , rovana.plumb@europarl.europa.eu , ioanmircea.pascu@europarl.europa.eu , silviaadriana.ticau@europarl.europa.eu , dacianaoctavia.sarbu@europarl.europa.eu , corina.cretu@europarl.europa.eu , victor.bostinaru@europarl.europa.eu , georgesabin.cutas@europarl.europa.eu , catalin-sorin.ivan@europarl.europa.eu , ioan.enciu@europarl.europa.eu , norica.nicolai@europarl.europa.eu , adinaioana.valean@europarl.europa.eu , adinaioana.valean@europarl.europa.eu , renate.weber@europarl.europa.eu , adinaioana.valean@europarl.europa.eu , cristiansilviu.busoi@europarl.europa.eu , cristiansilviu.busoi@europarl.europa.eu , tudorcorneliu.vadim@europarl.europa.eu , george.becali@europarl.europa.eu , laszlo.tokes@europarl.europa.eu , iuliu.winkler@europarl.europa.eu , csaba.sogor@europarl.europa.eu , vasilicaviorica.dancila@europarl.europa.eu

Sunt separate prin virgula să fie mai usor de dat copy/paste  şi să trimiteţi un mail la toţi odata 🙂

Dacă ai un blog sau orice alt site, scrie un articol despre ACTA pentru a informa cât mai multă lume.

Spune tuturor prietenilor şi cunoştinţelor despre asta. Dacă ai un cont pe twitter sau facebook foloseste-le pentru a spune tuturor despre aceste probleme care pot afecta

Toţi suntem afectaţi şi cu cât sunt mai mulţi care stiu de asta cu atât mai bine.  Acordul acesta a fost tinut secret până în 2010 ( şi probabil rămânea secret mai mult timp dacă nu aparea draf-ul pe wikileaks) pentru că dacă intreaga societate ar fi fost informată ar fi reacţionat.

Un model de email gasiti aici .

Update

Am gasit numerele de telefon ale euro-parlamentarilor( Multumesc Obisnuit.eu).
Datele le puteti descarca aici ( fisier csv usor de deschis cu libreoffice, excel sau orice editor de text )

This entry was posted in internet and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Stop ACTA

 1. Manuel says:

  Uite aici linkuri catre comitetele Parlamentului EU:
  https://www.laquadrature.net/wiki/How_to_act_against_ACTA#Who_to_contact
  Trebuie sa mergi pe fiecare link in parte, sa alegi aprtidul, tara si ai apoi lista cu numere de telefon. Sa scap de la munca si ma bag la cules numerele de telefon 😀

 2. mihai says:

  mersi de lista. Am facut un mic scriptulet care extrage numele din fiecare din acele liste si le-am pus pe toate intr-un fisier. Vezi update.

 3. Pingback: Guvernul şi ACTA | blogu lu' Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *