Cheile Turzii

De mai bine de 10 ani locuiesc în Cluj-Napoca şi totuşi doar în urmă cu cateva zile am ajuns pentru prima dată în Cheile Turzii.

Practic e un canal săpat de apa într-un munte. Vei merge pe o “potecă” de maxim un metru săpată în stâncă, pe alocuri va trebui chiar să te ţi de un cablu metalic. Treci de vreo 4 ori peste râul care a creat toata minunăţia pe niste poduri mai mult sau mai puţin clatinătoare. Poţi să observi alpinişti veniţţi de pe toate meleagurile să se caţere pe pereţii înalţi de până la 300 de metri sau să încerci şi tu dacă ai ce-ţi trebuie 😉

Salbaticie, păstravi de toate marimile, câteva peşteri. Wikipedia zice că e rezervaţie naturala, dar animale nu prea sunt, decât inofensivele mici şoârle şi păsări de tot felul. Nici n-ar prea avea unde să stea cu atâţi oameni care vizitează rezervaţia.

Un lucru nu am îţeles totuşi: se percepe o taxă de intrare în “rezervatie” ( 5 lei de adult, 4 de copil ) . Ce se intamplă cu banii aia nu-mi dau seama. Poate se întreţin podurile şi cablurile, de curat nu cred că se face că dacă te abaţi puţin de la potecă trebuie să ai mare grija în ce calci. Un cos de gunoi nu vezi decât la intrare. O toaletă ecologică nu e permisă în rezervaţie? Ce, strică sălbăticia? Chiar ar fi nevoie … cinestie poate aşa se întorc şi animalele în rezervaţie! Sau poate nu sunt bani? Aş fi dispus să platesc dublu sau triplu dacă ar fi utilizaţi banii în mod corect.

în afară de asta toate-s bune şi frumoase. E un loc ce trebuie vizitat.

This entry was posted in dotRo and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *